Salix repens Norðîc® ‘Samit®’

Salix repens Nordic Samit bunddække

Hjemmehørende plante til effektivt bunddække

Med en maksimal højde på 80 cm, er denne udvalgte og netop nyhedsbeskyttede pil et nyt bud på en plante, der opfylder et vigtigt behov i mange plantninger. Med sine små smalt elliptiske blade, der er grønne på overfladen og grålige på undersiden af bladene, står de som et grågrønt tæt tæppe.

Udvalgt i dansk naturbevoksning

Poul Erik Brander ledte i mange år efter en pil, der opfyldte behovet for at dække en flade effektivt uden at blive for høj. Blandt et bredt udvalg af kloner blev to kloner udvalgt – Salix repens Norðîc® ’Samit®’ er den ene af de to. Begge kloner har været testet i EU for at være unikke sorter, og netop her i 2023 er det lykkedes for Birkholm Planteskole at få godkendt sorterne som værende ”forskellig fra” alle andre nyhedsbeskyttede sorter.

Salix er desuden på listen over de planter, som vi i Danmark må betegne som hjemmehørende.

Hunklon – biodiversitet

De fleste pil er i naturen hankloner. Poul Erik Brander jagtede derfor helt bevidst en hunklon, da hunkloner i forbindelse med biodiversitet, har større værdi end hanklonerne. Trods Poul Eriks mange års klonarbejde, formåede han at følge med i udviklingen til det sidste. Biodiversiteten betød også meget for ham.

Lav vedligeholdelse

Salix repens Norðîc® ’Samit®’ er velegnet som bunddækkende plante i haver, anlæg, parker og på kirkegårde. Den kræver ingen pasning, men vil have brug for beskæring, hvis den breder sig for voldsomt. Grenene er delvis oprette og udbredte – danner en tæt busk.

Trives både i sol og halvskygge. Salix repens Norðîc® ’Samit®’ er klimatolerant og tåler meget vind – også ved kysterne. Tørketålende, når den først er etableret.

Hunklon udvalgt i dansk naturbevoksning. Robust og tørketålende.

Download billede 1

Download billede 2