Cotoneaster franchetii Norðîc(r) ‘Brander’

Stærk og robust

 

Cotoneaster franchetii Norðîc® ’Brander’ udvikler sig til en 2 m høj busk, der med en bredde på ca. 1,5 m giver planten en vis pondus. Dens oprette buede grene giver planten et nærmest ærbødigt udseende, og trods sin størrelse virker planten let og transparent.

 

Cotoneaster franchetii Norðîc® ’Brander’ er særdeles velegnet som solitær busk. I et bed med bunddækkende planter eller i et staudebed vil busken stå flot med sin tragtformede vækst. Cotoneaster franchetii Norðîc® ’Brander’ er en god erstatning for Cotoneaster ’Brandkjaer’ og Cotoneaster salicifolius var. floccosus. Den er vind- og frostfør og er generelt en sund plante. Skal plantes i sol eller halvskygge.

 

Bladene er mørkegrønne med gråligt håret bagside. De er 4 – 5 cm store og elliptiske. Løvfald sker først hen i november måned. I maj måned står hele busken dækket af små lyserøde blomster, der efter blomstringen omdannes til fine røde bær. Disse bær kan sidde frem til jul.

 

En god biplante

Cotoneaster er generelt gode biplanter. Både nektarværdien og pollenværdien er høj, og blomstringen i maj – juni måned bidrager til biernes mulighed for at sikre bestøvningen af planter.

 

Oprindelse
Cotoneaster franchetii Norðîc® ’Brander’ er udvalgt i naturindsamlet materiale fra Kina tilbage i 1950. Det blev bragt til Hornum forsøgsstation i 1964, hvorefter der skulle gå 40 år inden Nygaards Planteskole satte den i produktion. Planten er opkaldt efter Poul Erik Brander, som har Cotoneaster som sit speciale.