Philadelphus coronarius Norðîc(r) ‘Phico’

Blomsterrig robust busk

 

I overgangen fra forår til sommer, er der rigtig mange prydbuske, som blomstrer. Det gælder både i det vilde landskab, men også for mange af de dyrkede planter.

En af disse smukt blomstrende buske er Philadelphus coronarius Norðîc® ’Phico’. Det er en robust busk, der skyder med mange grene fra basis af planten. Hovedgrenene står ranke og oprette (med afskallet bark), mens den nye vækst netop bløder op på det lidt stive udtryk – de unge grene er stærkt overhængende og giver planten et graciøst udseende.

Philadelphus coronarius Norðîc® ’Phico’ blomstrer fra midten af juni måned. Blomsterne er helt enkle, ca. 4 cm i diameter og har en meget kraftig duft. Bier og insekter inviteres til havefest, for der er både pollen og nektar, som de kan boltre sig i.

Philadelphus coronarius Norðîc® ’Phico’ er en fin blomstrende prydbusk til haver, parker og i anlæg. Den står flot som solitærbusk, men plantninger i grupper er bestemt også relevant. Den når en højde på ca. 2,5 m og en bredde på 2 m.

Oprindelse
Philadelphus coronarius Norðîc® ’Phico’
er en ældre udvælgelse, som Poul Erik Brander har været med til at frembringe. Tilbage på Forsøgsstationen i Hornum blev den udvalgt i en større klonsamling, og ’Phico’ er da også en tidligere Dafo-sort. Efter nedlæggelsen af Dafo er ’Phico’ bevaret og kontrolleret for ”true to type” af Poul Erik Brander.

Klima & sundhed
Det er en særdeles sund sort, der kræver et minimum af pasning, da de nye overhængende grene sørger for blomstringen. Den er fuldt frostfør og tåler en del vind, men er ikke helt så stærk ved Vesterhavet.