Tilia cordata Norðîc(r) ‘Skjold’

Velegnet plante til klimatilpassede haver

 

Tilia cordata Norðîc® ’Skjold’ er et rigtig godt bud på en plante, der danner en fin hæk uden at man skal klippe alt for meget. Dens relativt langsomme vækst er nemlig med til at gøre denne formidable sort af småbladet lind til noget helt specielt. Den danner en omvendt kegleform og er tæt forgrenet helt fra basis. Småbladet lind er af natur kærlighedens træ. Kan man huske lidt fra latinprøven, så betyder Cordata hjerteformet. Både blade og faktisk også et fuldt udvokset småbladet lindetræ har form som et hjerte. Dem, der graver planterne op og ryster jorden fra vil også vide, at roden har hjerteform.

Tilia cordata Norðîc® ’Skjold’ danner små gule blomster i juli måned – blomsterne er dejligt duftende og tiltrækker især bier, som samler nektar.

Anvendelse
Tilia cordata Norðîc® ’Skjold’
 er særdeles velegnet som stambusk, stamhæk eller almindelig hæk – klippet såvel som uklippet står den smukt. Klimatilpassede plantninger er højst sandsynligt et begreb, der er kommet for at blive. Ønsket om at kunne krybe i skygge på en brandvarm sommerdag, vil være mange haveejeres ønske fremover. Tilia cordata Norðîc® ’Skjold’ vil kunne stille behovet for et lille haverum, hvor man kan søge ly og skygge uden at det fylder for meget – måske får behovet for lindelysthuse en ny betydning, når man planter Tilia cordata Norðîc® ’Skjold’?

Oprindelse
Tilia cordata Norðîc® ’Skjold’ er fundet i en naturplantning i Syddanmark og har efterfølgende været med i klonforsøg ved Statens Planteavlsforsøg i Årslev. Sorten ejes af Birkholm Planteskole.