Aronia melanocarpa Norðîc(r) ‘Aron’

Klimastærk busk med spiselige frugter

 

Netop nu modnes de supersunde frugter på busken Aronia. I Norðîc® sortimentet har vi klonen ’Aron’, der stammer fra naturindsamlede frø i USA tilbage i 1970’erne. ’Aron’ var en del af det gamle Dafo system, og det er disse gener, som producenterne i A-Plant fortsat laver planter af.

 

 

Aronia melanocarpa Norðîc® ’Aron’ er en storfrugtet Aronia eller surbær, som har en rimelig stor frugtsætning, som man med glæde kan høste og evt. sylte sammen med syrlige æbler. Aronia er nært beslægtet med æbler, og frugten betegnes da også som et bæræble, der er resultatet af den smukke blomstring i maj – juni. Her sidder blomsterne tæt i halvskærmformede toppe. Aronia melanocarpa Norðîc® ’Aron’ er specielt udvalgt for sin blomstring og gode frugtsætning.

Buskens skinnende forårsblade er i udspring bronzefarvede, men skifter farven til mørkegrønne sommeren over. Inden løvfald skifter bladene til utroligt flotte høstfarver. Aronia melanocarpa Norðîc® ’Aron’ har en opret vækst med svagt udbredte grene. De fremstår som naturligt plantede prydbuske og bidrager gennem året med deres forskellige udtryk.

Klima & sundhed
Der er nærmest ikke det sted, hvor Aronia melanocarpa Norðîc® ’Aron’ ikke trives. Den er fuldt hårdfør, robust og sund. Selv ved Vestkysten klarer den sig godt. Vokser i de fleste typer jord, men bryder sig dog ikke om kold våd jord i vinteren. Plantes i sol eller halvskygge.

Anvendelse
Aronia melanocarpa Norðîc® ’Aron’
er oplagt som uklippet hegn eller hæk. Den pryder ethvert bed som prydbusk og kan plantes som frugtbusk. Den er desuden velegnet som læplante og til fladeplantninger.

Oprindelse
Aronia melanocarpa Norðîc® ’Aron’
er udvalgt i forsøg fra planter sået fra frø. Disse frø blev indsamlet i USA’s natur tilbage i 1970’erne.

PS Aronia melanocarpa Norðîc® ’Aron’ hører ifølge Havenyt.dk med på listen over bivenlige planter.