Kolkwitzia amabilis Norðîc(r) ‘Syvdal’

Kaskader af blomster på dronningebusken

 

En af juni måneds showstoppere er Kolkwitzia amabilis Norðîc® ’Syvdal’, der med sin fantastiske elegance ligner et helt vandfald fyldt med rosa blomster. Kolkwitzia hører blandt favoritterne i de danske haver, og de flotte meterhøje eksemplarer kan nydes de næste uger. I knopstadie er busken nærmest mørkrosa, men over tid blegner den stærke rosa farve til sartrosa.

Det forlyder at planteskoleejer Aksel Olsen indførte dronningebusken fra Kina tilbage i slutningen af 1920’erne. Han skulle have sagt ”Dronningebusk fra Kina er en virkelig dronning blandt blomsterbuske, fuldendt skøn på alle måder, rigere blomstrende end andre buske, når den først er rodfæstet. I juni indhylles busken i skyer og kaskader af dunede klokkeblomster med åbne læber, lysrosa med røde penslinger og gult net, og hver blomst med foden i gråt pelsværk”

Kolkwitzia amabilis Norðîc® ’Syvdal’ danner klokkeformede blomster, som egentlig minder noget om klokkebusken (Weigela). Det er der en botanisk årsag til, for de to planter er nært beslægtede. Når busken danner de nye skud i det tidlige forår, så er de helt oprette, men når knopperne til de nye blomster dannes, så nejer grenene og de mange blomster er synlige.

Oprindelse
Kolkwitzia amabilis Norðîc® ’Syvdal’
er klon, som er udvalgt blandt mange forskellige eksemplarer af arten Kolkwitzia amabilis. Kolkwitzia amabilis Norðîc® ’Syvdal’ udmærker sig ved at være tættere i væksten og lavere. Hvor arten nemt bliver 3 m høj, vil Kolkwitzia amabilis Norðîc® ’Syvdal’ kun nå en højde på 1,8 – 2,4 m.

Klima & sundhed
Plant Kolkwitzia amabilis Norðîc® ’Syvdal’ i fuld sol – gerne solitært eller sammen med andre kraftigtvoksende prydbuske. Anbefales til både parker, anlæg og i haver. Er meget sund og kræver ikke meget vedligeholdelse. Er mindre vindfør i åbent landskab.